stałam się weganką ale coraz rzadziej sięgam po mięso, a swój jadłospis urozmaicam dużą większą ilością warzyw. Przepisy wegetariańskie, bo na weganizm nie jestem jeszcze gotowa, stały się tak naprawdę bazą mojej kuchni. Strasznie się cieszę, że odkryłam ten kanał i zaczęłam zmieniać swoje życie.
Na przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie. Spożywanie dużej ilości produktów roślinnych powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, spadek ciśnienia krwi, ograniczenie ryzyka wystąpienia otyłości czy cukrzycy. Na przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie warto zwrócić uwagę nawet wtedy, kiedy spożywamy mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dania kuchni wegańskiej mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Warto zaznaczyć, że dieta wegańska nie ma złego wpływu na środowisko, jak o jest w przypadku diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego.
Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać
Alternatywą do tradycyjnej diety mięsnej jest swobodne przejście na posiłki jarskie. Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie z zasady diametralnie różnią się od tych tradycyjnych. Jednak niespożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego nie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.